Grant Achatz
restaurace Alinea

text:  | 

Cestu do Aliney jsem si skoro vymodlil. Už pěknou dobu jsem velkým obdivovatelem Granta Achatze. Nejdříve jsem před několika lety v NYC objevil a prolistoval kuchařku Alinea a poté jsem na YouTube shlédnul video „24 Hours at Alinea“ a nakonec když jsem pročetl Grantovu knihu „Live on the Line“, měl jsem celkem jasno, kam míří můj další kulinářský sen – do Chicaga, 1723 North Halsted.

GRANT ACHATZ - ALINEA

Přesně na tuto adresu mě jednoho říjnové odpoledne taxikář přivezl.

Jak jsem si již u restaurací s takovouto pověstí a určitým tajemnem zvykl, nikde nebylo žádné označení restaurace, nikde žádné samolepky na dveřích, které upozorňují na to, kolik a kde restaurace získala ocenění nebo v jakých všech průvodcích je. Nic. Dům vypadá jako opravená kůlna. A vy musíte jen doufat, že jste na správném místě. Po vstupu do útrob restaurace poznáte, že kvalita není na obalu, ale uvnitř. Samý úsměv, samá zdvořilost, oči vám okamžitě sklouznou k otevřené kuchyni, kde se mihají kuchtíci. V tu chvíli jsem si docela užíval obrácenou roli, kdy já jsem host, který se těší a očekává zážitek a oni jsou ti, kteří se třeba ani nestačili najíst, nevědí, kam dřív skočit, a v hlavě mají včelí úl.

Už od chvíle, kdy se usadíte ke stolu, je všechno trošku jinak. Nedostanete jídelní lístek, protože ho není třeba. Nechte se unášet a čekejte cokoliv.


My Culinary Circle

Článek naleznete v
v CULINARY Art of Living 9

VYDANÁ ČÍSLA
Tomáš Kalina
Tomáš Kalina Momentálně Šéfkuchař Hotelu YASMIN a restaurace Noodles. Stále se učící krásné kuchařské řemeslo.



realizace MIDEO realizace MIDEO