Štítek "Culinary 10"
-
Lukáš Vegricht | 5.12.2014
Citronový koláč, lékořicová zmrzlina…
Marco Pilloni & Petr KuncDobrých cukrářů je dnes opravdu málo, ale to jsme probírali již v předešlém příspěvku. Jen připomínám, jestli jednoho máte, važte si ho. V opačném případě hledejte konzultaci profesionála, který může přinést do vašich dezertů novou energii. Stejně jako si...
-
19.11.2014
Inspirován přírodou
Zajisté jste si někdy položili otázku, co musí mít restaurace, aby se mohla řadit mezi nejlepší na světě. Dobrou kuchyni, samozřejmě, tu není potřeba ani zmiňovat, ale co třeba filozofii, způsob, jakým čerpá inspiraci, pouto, které ji pojí s...
-
Milan Ballík | 17.11.2014
Spaghetti z tvrdé pšenice, jus z červených krevet, strouhanka s česnekem a ančovičkami
Sebastiano Spriveri(4 porce) Spaghetti 320 g spaghetti Cav. Giuseppe Cocco 2 bobkové listy Červené krevety 8 očištěných červených krevet cca 320 g (oloupané hlavy krevet použijte na omáčku) 20 g extra panenského olivového oleje 20 g jarní cibulky nakrájené na...
-
Milan Ballík | 17.11.2014
Sardinky beccafi co s rozinkami, piniovými oříšky a sýrem caciocavallo, salát z červených pomerančů a fenyklu
Sebastiano Spriveri(4 porce) Sardinky 400 g sardinek (3 kusy na porci) mořská sůl pepř extra panenský olivový olej Martini Dry Odstraňte ze sardinky centrální kost, hlavu a ocas na sardince ponechte, umyjte je v roztoku připraveném z vody, soli a...
-
Tomáš Kalina | 12.11.2014
Sven Elverfeld
restaurace AquaMůj gastronomický život od jisté chvíle dělím na dobu před Aquou a po Aquě. Zažil jsem toho v tomto oboru hodně, ale asi nic mě za posledních několik let neovlivnilo tolik jako první návštěva v restauraci Aqua v německém...
-
Lukáš Skála | 10.11.2014
Čokoládový krém s rebarborou a skořicovým sorbetem
Lukáš Skála(4 porce) Čokoládový krém se skořicí 100 ml čerstvé 33% smetany 30 g mléčné čokolády 1 g plátkové želatiny 2 celé skořice Smetanu a skořici přiveďte k varu, přidejte čokoládu a důkladně promíchejte. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě....
-
Lukáš Skála | 10.11.2014
Citronový mousse, sedlina z ostružin a sorbet z černého čaje
Lukáš Skála(4 porce) Citronový mousse 100 g mascarpone 100 g čerstvé 33% smetany 40 g třtinového cukru 10 g citronové kůry 1 g plátkové želatiny Smetanu, mascarpone, cukr a citronovou kůru dejte do hrnce na mírný oheň a přiveďte k...
-
Lukáš Vegricht | 9.11.2014
„Oops! Jsem předělal espreso crème brûlée tart“
Lukáš Vegricht(10 porcí) Espreso crème brûlée 250 g 31% smetany 250 g 3,5% mléka 50 g kávy espreso zredukované na 20 g 150 g žloutků 50 g cukru muscovado Cukr demerara na karamelovou krustu Smetanu s mlékem přiveďte k varu,...
-
Matěj R. Kalina | 5.11.2014
Donatella Cinelli Colombini
Dáma, jež dala jméno tomuto, v jistém slova smyslu nepříliš tradičnímu toskánskému vinařství, jistě netušila, když v roce 1998 převzala patronát nad dvěma usedlostmi Casato Prime Donne a Fattoria del Colle, jakým směrem se bude osud zprvu ambiciózního podniku...
-
Milan Ballík | 2.11.2014
Vito Mollica
Před nějakými deseti jedenácti lety uchvátil Prahu. Sympatický mladý muž, který nabídl místním labužníkům překvapivě jednoduchou, avšak neuvěřitelně lahodnou kuchyni. Vito Mollica naučil zákazníky vnímat kuchaře ne jako anonyma, ale jako svým způsobem kreativního umělce, který si zaslouží stanout...
-
Lukáš Vegricht | 1.11.2014
Kuchařské dezerty
Je mi naprosto jasné, že každý nemůže být jako Lukáš Skála, který je v kuchařské obci považován za nejlepšího cukráře u nás. Souhlasí s tím dokonce i porotci světového finále v norském Stavangeru, kde Lukáš v červenci soutěžil s...
-
31.10.2014
KUŘE Z FARMY, medvědí česnek, chřest, brambory, teplá citronová majonéza
Petr Fučík(4 porce) Pyré z medvědího česneku 200 g medvědího česneku 50 g másla sůl muškátový oříšek Medvědí česnek spařte ve vroucí osolené vodě a okamžitě zchlaďte. Dejte do thermomixu, přidejte nakrájené máslo a rozmixujte. Podle potřeby zřeďte trochou vody...
-
31.10.2014
Uzená křepelka ze Štěpánovska, zelený chřest a černý olivový olej
Jan Kaplan(4 porce) Marináda na 4 křepelky 1 litr vody 150 g hnědého cukru 300 g mořské soli 5 celých hřebíčků 10 kuliček celého černého pepře 6 kuliček jalovce 9 g růžové soli Sel Rose 3 větvičky tymiánu 2 stroužky...
-
31.10.2014
Salát z jeleního jazyka, ředkviček, gelu wasabi a dresinku z mandarinky a zázvoru
Jan Kaplan(4 porce) Jelení jazyky Windsor Svařte 2 bobkové listy, 10 kuliček jalovce a 10 kuliček černého pepře v litru vody a přidejte 100 g hrubé soli. Vytvoříte tak desetiprocentní solný roztok. 1 kg jazyků marinujte v roztoku 24 hodin,...
-
30.10.2014
Mladé biokuřátko, vanilková kaše, chřest, omáčka z ryzlinku
Tomáš levý(1 porce) Mladé biokuřátko 400 g mladého kuřátka ze Štěpánovska větvička rozmarýnu a tymiánu sůl pepř Kuřátko ochuťte solí a pepřem, zavakuujte s tymiánem a rozmarýnem a připravujte 50 minut sous vide při teplotě 75 °C. Pak opečte v...