Tim Raue
z rebela „GENERÁLEM“
Ještě ve škole byl rebelantem jako člen gangu mladých Boys 36 v části zvané SO 36 berlínské čtvrti Kreuzberg. Když později gang zanikl, Tim Raue – právě o něm je dnes řeč – se zařadil do občanského života. Někdy uprostřed učení poznal svou budoucí ženu Marii-Anne, a to byl možná počátek jeho přeměny. Stejnou horlivost, s jakou se předtím věnoval pouličním šarvátkám s partou, později zaměřil na kuchařské řemeslo, kterému cele podlehl a bez přehánění je ve svém provedení povýšil na umění. Což mu vedle pověsti vynikajícího kuchaře přineslo druhou michelinskou hvězdičku. Kdyby byl Tim voják, znamenalo by to hodnost poručíka. Naštěstí pro nás je kuchařem. Mezi nimi je však generálem.
Všechno začalo jeho první cestou do Singapuru v roce 2004, která je zmiňována jako Timův „milostný románek s asijskou kuchyní“. Pochopil filozofii východních národů a jejich vztah k jídlu, objevil atraktivní fúze nejlepších evropských surovin s mimořádnými chutěmi Asie. A propadl tomu. Potom už šlo vše víceméně ráz na ráz. V roce 2007 dovedl restauraci 44 v hotelu Swissotel, kterou mimochodem jako manažerka řídila jeho žena, k osmnácti bodům v průvodci Gault Millau a jedné michelinské hvězdě. V prvně jmenovaném titulu byl zároveň oceněn titulem Kuchař roku. Ale k naplnění svých představ, k tomu, k čemu ho inspirovaly návštěvy Asie, se přes některé další epizody – třeba v hotelu Adlon řetězce Kempinski – dostal až otevřením vlastní restaurace Tim Raue v Kreuzbergu.